over Ester

Dit ben ik

Niet altijd over rozen

Het leven gaat niet altijd over rozen, het mijne ook niet. Al eerder had ziekte mijn werkzame leven veranderd om vervolgens een opleiding aan een kunstacademie te volgen. Ik bleek als een vis in het water te midden van al die kunstzinnige opdrachten en ontdekkingen . Ik gaf daarna kunstlessen in mijn werkruimte en deed af en toe mee aan exposities. Alles voelde goed. Getrouwd, en moeder van twee prachtige zonen.

In de zomer van 2014 veranderde echter alles. Onverwacht overleed onze oudste zoon ten gevolge van een ongeluk. Hij was 25 jaar. Zijn overgaan veranderde het leven van mij en van mijn gezin totaal. Wij maakten kennis met een diepe rouw zo scherp en nauwelijks te dragen. Ik was de wanhoop nabij. Met behulp van een energetische coach en mijn geloof in dat mijn zoon niet ‘weg’ was, kwam ik langzaam overeind. (mijn gezin overigens ook)

Ik leerde dat mijn oudste kind nog ‘ergens’ is, dat hij nog altijd deel uitmaakt van mijn leven, dat ik de tekenen uit zijn dimensie kan leren herkennen, dat mediumschap over troost en liefde gaat, dat ook dit te leren is, dat liefde alles overstijgt, zelfs verdriet. En ik leerde vooral dat ik verder wil in dit leven en niet alleen een verdrietige moeder wil zijn voor mijn andere zoon. Uiteindelijk voor mijn beide zonen, waar ze ook zijn. En ik leerde opnieuw dat je alles zelf vorm moet geven.

Schrijven, ik kon er niet meer mee ophouden

Mijn beeldende kunst bleek mijn uitlaatklep. Daar was ik al mee vertrouwd. Het schrijven is toen pas begonnen. Al heel snel kwam ik bijna per ongeluk op een schrijfcursus terecht. Totaal onvoorbereid leerde ik herinneringen naar me toe te schrijven. En ik kon er niet meer mee op houden. Het maakte niet uit wat de opdracht ook was, ik schreef alles naar mij toe. In alles zat ik zelf, in alles zat mijn overleden kind. Het was een vorm van rouwen en er vorm aan geven. En eigenlijk gaat dit alles enkel over liefde en daarin huist de troost. Rouwen is houden van, ik begreep dit steeds meer en meer. Het was goed voor mij.

Ik ben veel en nog meer gaan schrijven, zonder dat het een boek of prachtige poëzie of iets hoeft te worden, hoeft te zijn. Schrijvend pelgrimeren, heb ik ook gedaan. Kilometers schrijven, heerlijk. Het werkte helend. Verschillende cursussen en opleidingen heb ik gevolgd en inmiddels zet ik me in om dit schrijven in te zetten voor anderen. Het is fantastisch gereedschap en is fijn er mee te mogen werken.

Vrijwilligerswerk bij Humanitas

In mijn eigen rouw heb ik ervaren dat het belangrijk is je verhaal blijvend te kunnen doen, ook als je omgeving je er niet zo veel ruimte meer voor heeft, of er niet meer naar vraagt. Een luisterend oor blijft nodig. Dat is precies waarom ik gesprekspartner ben voor Humanitas, in rouw en verlies. Het is fantastisch om luisterend oor te mogen zijn, mooie gesprekken te mogen hebben met mensen die diep in rouw zijn en Humanitas geeft mooie trainingen en intervisies om dit te kunnen doen. Daarnaast ben ik ook actief in het nabestaanden café in Leiden, waar wij steeds weer met een groep enthousiaste vrijwilligers verschillende thema’s voorbereiden en vele bezoekers ontvangen.

Beeldende kunst

Ik werk nog altijd in het beeldende vak. Ik werk voornamelijk met eenvoudige druktechnieken. Ik werk met combinaties beeld en tekst. En af en toe exposeer ik nog. Naast dat ik schrijftrainingen geef, is er nog altijd de mogelijkheid voor open atelier, ook dat vind ik leuk om te doen.

Ik houd enorm van kunst, vooral hedendaagse kunst heeft mijn voorkeur. Ik volg regelmatig lessen kunstgeschiedenis en bezoek met ongelooflijk veel plezier vaak musea, samen met mijn man of met een kunstminnende vriendin. Gelukkig kan ik dit ook weer, genieten van mooie dingen in het leven.

Wat kan ik nog meer vertellen

Verder houd ik van varen, vooral in Friesland, ben ik dol op de Waddeneilanden. Vind ik koken leuk en houd ik van lekker eten met mijn partner, gezin of vrienden, met een goed glas wijn. Geniet ik van een koffie of een drankje met mijn jongste zoon, bij hem eten of met hem naar het theater, allemaal fijn, en neem ik in mijn hart onze oudste zoon overal mee naar toe.

Ik woon in Nieuwkoop, heb een prettige werkruimte waar ik mijn trainingen en open atelier geef. Waar je welkom bent.

Reacties zijn gesloten.