Support moeders van overleden kinderen

Speciaal voor moeders van overleden kinderen een support bij rouw. Twee keer een dag, met elkaar delen, aandacht voor jou en je kind, schrijvend en werkend met zijn of haar silhouet op een heel eenvoudige manier, alsof je je kind weer even vast kunt houden.

Waarom:

omdat ik zelf zo’n moeder ben en omdat ik denk en ervaren heb, dat wanneer je een kind verliest dit voor altijd je leven ingrijpend verandert. Het is een enorme uitdaging het leven weer te omarmen, om uiteindelijk van overleven naar leven te gaan.

Voor veel mensen is het verlies van een kind een nachtmerrie waarvan ze hopen er ver vandaan te kunnen blijven. Als het jou toch overkomt, merk je aan je omgeving dat ze zich geen raad weten hoe er mee om te gaan. Het verlies van een kind zet je vaak een soort van buitenspel. Je zoekt zelf je weg en langzaamaan ontstaat er een pad dat je volgt. Je gaat uiteindelijk van overleven naar leven. Maar makkelijk is het niet.

Juist daarom denk ik dat er iets speciaal voor moeders mag zijn. Om te delen, elkaar op weg te helpen, met onze kinderen dichtbij. Vaders zijn ook welkom, maar het zijn meestal de moeders die komen. Vandaar.

In deze support bij rouw gaan we aan de slag met het bewaren en verversen van de herinneringen. Je wil immers niets kwijt raken. Daarnaast kijken we naar waar je blij van wordt als je aan je kind denkt. Hier ligt verborgen wat hij of zij jou heeft gebracht, heeft nagelaten. Daar zit troost en kracht in om mee verder te gaan. Als schrijvend kun je ontdekken dat dit groter kan worden dan het verdriet. Het verdriet en gemis dat er altijd zal zijn, maar je weet dat er naast dit verdriet liefde is en die gaan we omarmen. Want dat is waar je verder mee gaat.

Jouw overleden kind weer in je agenda.

Bovendien, en daar word je echt blij van, is het ook een afspraak met dit overleden kind. Je zet hem of haar weer in je agenda. Wanneer gebeurt dit nog, bijna nooit meer. Zie het als een ontmoeting met je kind. Vertrouw en geloof dat zij echt dichtbij zijn, zij zijn aan onze zijde. En hoe fijn is dat!

Waarom zou je mee te doen:

  • Omdat het fijn is ook je overleden kind volle aandacht te mogen geven zonder dat iemand zegt, ‘ben je er nou nog mee bezig’.
  • Omdat het superfijn is dat je kind opeens weer in je agenda staat. Alsof je een afspraak, een ontmoeting hebt met hem of haar. Reken er dus op dat ze er bij zullen zijn vanuit de dimensie waar zij nu zijn.
  • Omdat het tools in handen geeft waar je mee verder kunt.
  • Omdat er altijd verborgen cadeaus zitten in het autobiografisch schrijven, het zijn verborgen schatten die je verrijken en verder brengen.
  • Om herinneringen te bewaren en te verversen, je wilt immers niets kwijt raken.
  • Om de verbinding met je kind, die er nog altijd is, nog beter te voelen en vorm te geven.
  • Omdat we ons richten op wat onze kinderen ons gebracht hebben en wat ze ons nog altijd brengen. Want dat geeft troost, nog meer liefde en kracht om verder te gaan.
  • Om te delen met elkaar
  • En om je ook eens te laten verzorgen, het zijn twee verzorgde dagen, ik zorg voor koffie/thee, lekkers en lunch en ook dat is best wel eens fijn.

Daarom dus!

Atelier Ester de Fijter

Support voor moeders.

Het is speciaal voor moeders van overleden kinderen. Ik ben zelf zo’n moeder en ik weet maar al te goed hoe hard werken het is om het leven weer aan te gaan wanneer je kind of één van je kinderen overlijdt. Je kunt er geen één missen, het is altijd bij je, anders dan ander verlies. Naast al het verdriet en gemis, ontstaat er (uiteindelijk) ruimte om verder te gaan, verder te kunnen. De verbinding blijft bestaan, liefde is niet over, weten dat die ander er nog is en dit gaan ervaren, voelen, vorm geven, wat ook maar past. En precies daar gaat het over. Daar gaan we mee werken. Je hebt er niets voor nodig, je hoeft niets te kunnen, open je hart en vindt de moed om verder te willen en geloof dat er meer is dan dit leven, dat onze kinderen nog altijd dichtbij zijn.

Het is niet moeilijk, geen ingewikkelde technieken. Ik neem je bij de hand met eenvoudige oefeningen, ik loods je er door heen. Je hoeft er dus niets voor te kunnen, enkel je hart open te stellen en verder te willen. Het zal je wat brengen. Je wordt er blij van. Het brengt nieuwe herinneringen en oude dierbare herinneringen worden ververst. Je kind weer in je agenda, daar word je sowieso blij van. Het maakt de blijvende verbinding voelbaar. Durf je het aan? Kom dan meedoen met deze support.

Wanneer:

Ik start in januari 2024 weer. De dagen staan gepland op vrijdagen.

Data voor deze tweedaagse zijn:

In januari: vrijdag 12 en 26 januari 2024

In februari: vrijdag 2 en 23 februari 2024

In maart: vrijdag 1 en 22 maart 2024

De twee dagen zijn zoals je leest niet meteen achter elkaar. Er zit meestal een week of drie tussen. Dit is omdat het schrijven en werken iets met je doet, dat mag tijd hebben. (behalve in januari, tijd er tussen is iets korter) Bovendien is het fijn je kind nog een keer in je agenda te hebben staan. Echt!

Jouw bijdrage:

Voor deze geheel verzorgde tweedaagse support vraag ik als bijdrage 180 euro. Dat is inclusief koffie/thee met wat lekkers, lunch, en materialen. Parkeren is hier vrij.

Kun je echt niet op vrijdagen maar wil je wel graag een keer komen, laat me dit dan weten, dan kijken we samen naar andere mogelijkheden. Met een eigen groepje komen is ook altijd bespreekbaar.

Heb je interesse, laat het me weten.

Reacties zijn gesloten.