Support moeders van overleden kinderen

Speciaal voor moeders van overleden kinderen, 1 dag in het teken van jou en je kind

Een dag, met elkaar delen, aandacht voor jou en je kind, schrijvend en werkend met zijn of haar silhouet op een heel eenvoudige manier, alsof je je kind weer even vast kunt houden.

Waarom:

omdat ik zelf zo’n moeder ben en omdat ik ervaren heb, dat wanneer je een kind verliest dit voor altijd je leven ingrijpend verandert. Het is een enorme uitdaging het leven weer te omarmen, om uiteindelijk van overleven naar leven te gaan. Een vorm geven aan dit alles, helpt daarbij. En dat kan autobiografisch schrijven voor je doen.

Voor veel mensen is het verlies van een kind een nachtmerrie waarvan ze hopen er ver vandaan te kunnen blijven. Als het jou toch overkomt, merk je aan je omgeving dat ze zich geen raad weten hoe er mee om te gaan. Het verlies van een kind zet je vaak een soort van buitenspel. Je kunt niet anders dan zelf je weg zoeken en langzaamaan ontstaat er een pad dat je volgt. Je gaat uiteindelijk van overleven naar leven. Maar makkelijk is het niet. Het is eigenlijk heel hard werken en daar kun je best af en toe wat hulp bij gebruiken.

Speciaal voor moeders

De ervaring leert dat er al snel niet meer gevraagd wordt hoe het met je gaat, dat de omgeving vaak niet weet of er nou wel of niet over je kind gesproken kan worden, terwijl jij als moeder er wel over wilt praten. Jouw kind is nog altijd deel van jouw leven en daar wil je aandacht aan geven. Juist daarom vind ik dat er iets speciaal voor moeders mag zijn. Om te delen, elkaar op weg te helpen, met onze kinderen dichtbij. Vaders zijn ook welkom, maar het zijn meestal de moeders die komen. Vandaar.

In deze support bij rouw gaan we aan de slag met het bewaren en verversen van herinneringen. Je wil immers niets kwijt raken. Daarnaast kijken we naar waar je blij van wordt als je aan je kind denkt. Hierin ligt verborgen wat hij of zij jou heeft gebracht, heeft nagelaten. Daar zit troost en kracht in om mee verder te gaan. Als schrijvend kun je ontdekken dat dit groter kan worden dan het verdriet. Het verdriet en gemis dat er altijd zal zijn, maar je weet dat er naast dit verdriet liefde is en die gaan we omarmen. Want dat is waar je verder mee gaat.

Jouw overleden kind weer in je agenda.

Bovendien, en daar word je echt blij van, is het ook een afspraak met dit overleden kind. Je zet hem of haar weer in je agenda. Wanneer gebeurt dit nog, bijna nooit meer. Zie het als een ontmoeting met je kind. Vertrouw en geloof dat zij echt dichtbij zijn, zij zijn aan onze zijde. En hoe fijn is dat!

Waarom zou je mee te doen:

 • Omdat het fijn is ook je overleden kind volle aandacht te mogen geven zonder dat iemand zegt, ‘ben je er nou nog mee bezig’.
 • Omdat het superfijn is dat je kind opeens weer in je agenda staat. Alsof je een afspraak, een ontmoeting hebt met hem of haar. Reken er dus op dat ze er bij zullen zijn vanuit de dimensie waar zij nu zijn.
 • Omdat het je tools in handen geeft waar je ook thuis zelf mee verder kunt. Ik leer het je.
 • Omdat er altijd verborgen cadeaus zitten in het autobiografisch schrijven, het zijn verborgen schatten die je verrijken en verder brengen.
 • Om herinneringen te bewaren en te verversen, je wilt immers niets kwijt raken.
 • Om de verbinding met je kind, die er nog altijd is, te voelen en vorm te geven.
 • Omdat we ons richten op wat onze kinderen ons gebracht hebben en wat ze ons nog altijd brengen. Want dat geeft troost, nog meer liefde en kracht om verder te gaan.
 • Om te delen met elkaar
 • Omdat het heel toegankelijk is, je hoeft er niets voor te kunnen. Je hoeft geen schrijver te zijn. Het zijn eenvoudige oefeningen waarin jouw pen simpelweg je hart volgt. Een woordenstroom komt als vanzelf op gang.
 • Het geeft daarom ook je hoofd even rust, want je hoeft nergens over na te denken.
 • En om je ook eens te laten verzorgen, het is een verzorgde dag, ik zorg voor koffie/thee, lekkers en lunch en ook dat is best wel eens fijn.

Daarom dus!

Atelier Ester de Fijter

Geen ingewikkelde technieken

Het is niet moeilijk, geen ingewikkelde technieken. Ik neem je bij de hand met eenvoudige oefeningen. Je hoeft er niets voor te kunnen, enkel je hart open te stellen en verder te willen. Het zal je wat brengen. Het brengt nieuwe herinneringen en oude dierbare herinneringen worden ververst. Ik leer je waar te beginnen zodat je er ook thuis mee verder kunt. Durf je het aan? Kom meedoen.

Wanneer:

Nieuwe data volgen binnenkort. Mogelijk nog 1 voor de zomer, dan pas weer in het najaar. Deze workshop is er slechts een paar keer per jaar. Heb je interesse, laat het me alvast weten.

Jouw bijdrage:

Voor deze geheel verzorgde dag vraag ik als bijdrage 85 euro. Dat is inclusief koffie/thee met wat lekkers, lunch, een eigen boekje waar je in schrijven kan en drukmaterialen. Parkeren is hier vrij.

Kun je echt niet op vrijdagen maar wil je wel graag een keer komen, laat me dit dan weten, dan kijken we samen naar andere mogelijkheden. Met een eigen groepje komen is ook altijd bespreekbaar.

Heb je interesse, laat het me weten.

Reacties zijn gesloten.