Schrijven: support bij rouw

Schrijven bij rouw is de ander dichtbij schrijven, speciaal voor wie een overleden dierbare mist. Het is schrijven recht vanuit je hart over rouw en liefde. Het is herinneringen schrijven. Het brengt troost, haalt nog meer herinneringen naar boven om dankbaar te bewaren, ververst deze en maakt je blij! Echt!

Waarom zou je meedoen

Schrijven over rouw is schrijven over liefde. Want rouw gaat immers over houden van! Het is schrijven over houden van, wat er was, wat er is, over dankbare herinneringen, over hoe je de ander weer dichterbij ervaart. Over hoe verder, over herinneringen verversen, opnieuw dichtbij halen. Je schrijft de ander dichtbij!

Je hoeft geen schrijftalent te hebben, een boek te willen schrijven of zoiets, het is schrijven vanuit het hart om te bewaren wat zo dierbaar is. Ik help je op weg, leer je de tools zodat je er zelf mee verder kunt.

En je wordt er blij van! Echt.

Schrijven over dat wat dierbaar is, over dat wat je zo raakt, over wat je bezig houdt, of over dat wat je bang bent te vergeten. Dat is zeker wanneer je een overleden dierbare mist. Dan kan het fijn zijn te weten hoe je herinneringen kunt bewaren. Schrijvend dus, ik leer het je. En je wordt er blij van. En deze dingen zijn eigenlijk precies de reden waarom mee doen je iets oplevert!

Herinneringen bewaren is belangrijk

Het is zoals men het tegenwoordig ziet zelfs één van de rouwtaken waar je voor staat als je een dierbare mist, weer leren genieten en herinneringen bewaren. Allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Dat weet ik zelf als moeder van een overleden kind ook maar al te goed.

Wanneer je een overleden dierbare mist, ben je soms ook bang dat je op termijn dingen zult vergeten. Zelf was ik bang toen mijn oudste zoon overleed, dat ik zou vergeten hoe hij bijvoorbeeld uit zijn auto stapte. De simpele zo gewone dingen. Kon ik maar foto’s maken van de plaatjes in mijn hoofd zei ik tegen een vriendin. Zij zei mij dat ik het ook aan mijzelf kon beschrijven. Daar zijn mijn eerste schrijfsels ontstaan. Voor ik het wist zat ik op een schrijfcursus om er nooit meer mee op te houden. Vele cursussen en opleidingen verder schrijf ik nog steeds, ook herinneringen, om ze te verversen, te herbeleven, te bewaren in dankbare en liefdevolle herinnering. Maar ook in het hier en nu schrijf ik, zo ontstaan zelfs nieuwe herinneringen ook met mijn overleden zoon. (ik geloof overigens dat hij nog altijd dichtbij ons is, en een soort van met mij mee leest, dat helpt ook enorm)

Schrijven helpt.

Schrijven, weet ik inmiddels, kan je helpen niet te vergeten. Maar waar begin je. Precies hierbij kan ik je helpen.  Schrijvend ontdekken hoe je herinneringen bewaart en naar je toe haalt om zomaar bladzijden vol te schrijven zonder te hoeven na denken over wat te schrijven. Het zijn schatten om te bewaren, dierbare documenten, fijn om over te vertellen of later terug te lezen of helemaal alleen voor jouzelf te bewaren. Ik leer je hoe dit te doen.

En je schrijft altijd vanuit je hart, je hoofd heeft eigenlijk even vrij af. En je schrijft niets van je af, je schrijft alles naar je toe. Het is niet de bedoeling het geschrevene achter je te laten, maar juist als iets moois met je mee te nemen, het cadeau wat er in schuilt ontdekken (en dat is altijd het geval) wordt al schrijvend zichtbaar. Het is altijd mooi en ontroerend. Telkens weer.

Het schrijven op deze manier brengt ook nieuwe inzichten, nieuwe herinneringen, brengt alles en iedereen wat dierbaar is dichterbij. Brengt ook jou dichterbij jou, dichter in dit leven dat zo veranderd is na het overlijden van die dierbare. Bovendien is het heel fijn er mee bezig te zijn. Je wordt er blij van! Ja dat durf ik echt te zeggen.

En, ook belangrijk, het is niet moeilijk. Je hoeft niet te bedenken wat zal ik schrijven, waarover moet ik schrijven. Je schrijft vanuit je hart, vanuit een andere bron, nadenken over wat er komt of moet, is daarom niet aan de orde. Precies daar ligt de kracht van dit schrijven.

Wat vaak lastig is, is een begin vinden. Hoe pak je het aan. Daar help ik je bij. Je zal ervaren dat het helend werkt en fijn is om te doen. Het levert een schat aan schrijfsels op waar je ook thuis mee verder kan. Kom het ervaren, doe mee!

Natuurlijk kan je het ook eerst zelf proberen. Maar de ervaring leert dat het lastig is om zelf te beginnen. Bij mij krijg je handvatten hoe te starten, waar te beginnen, hoe verder te kunnen.

Er zijn op dit moment geen vaste schrijfochtenden. Heb je interesse laat het me weten. Wil je met een eigen groepje komen, dat kan, laat ook dat weten. In overleg is het ook mogelijk dat ik naar jouw groepje kom op jullie locatie.

Wil je meer weten? neem contact op met mij.

Ik werk ook op aanvraag. Heb je interesse voor jezelf of wil je met een groepje komen, mail mij.

Reacties zijn gesloten.