workshop: ‘Ik schrijf je dichtbij’

Schrijven over wat belangrijk is voor jou, over wat er toe doet voor jou wanneer je een overleden dierbare mist.

Schrijven voor wie een overleden dierbare mist. Voor wie dankbare herinneringen koestert en niets wil vergeten. Voor wie een stap vooruit wil zetten, met zijn of haar overleden dierbare dichtbij. Voor wie zijn dierbare(n) wil verweven in het leven dat verder gaat, en mee wil leven in dit leven.

Het is schrijven over wat er toe doet voor jou.

Schrijven om nog meer te herinneren. Want schrijven opent je geheugen. Er liggen meer herinneringen dan je denkt. Het brengt nieuwe herinneringen, maar maakt ook nieuwe herinneringen.

Schrijven brengt rust in de chaos die ontstaat wanneer je iemand mist.

Schrijven helpt wanneer niets meer hetzelfde is. Schrijven geeft houvast en brengt inzicht en orde in de wanorde.

Je schrijft niet van je af, je schrijft naar je toe. Hoe mooi is dat!

Schrijven brengt je dicht bij je dierbare. Schrijven brengt ook jou ook dicht bij jou.

Atelier Ester de Fijter

Schrijf mee aan mijn atelier-tafel.

Heb jij een overleden dierbare die diep verankerd zit in je hart, zou je hier vaker over willen vertellen, willen schrijven, hem of haar dichtbij willen houden in je leven, herinneringen willen bewaren en rust in je hoofd brengen, kom dan meedoen in mijn atelier. Kom schrijven aan mijn atelier-tafel en ontdek hoe fijn dit is en hoeveel herinneringen je nog meer hebt.

Je denkt misschien wat moet ik dan schrijven, waarover moet ik precies schrijven, of ik kan geen verhalen schrijven. Al die gedachten mag je overboord gooien. Ik leer je schrijven uit een andere bron in jezelf. De woorden zulle als vanzelf op papier komen. Je hoeft juist nergens over na te denken. Dus al die hersenspinsels zijn allemaal niet nodig. Je gaat ook niet schrijven over wat er precies allemaal gebeurde in jouw verliesverhaal. We schrijven over liefde en herinneringen, over dat wat in dankbaarheid naar boven komt. Over dat waar we in het hier en nu mee verder willen en kunnen.

Doe mee! Schrijf mee aan de ateliertafel!

Waarom:

  • Natuurlijk om herinneringen te schrijven, dankbaar te bewaren, om niets meer te vergeten, om te verversen. Voor nu, voor later.
  • Al schrijvend komen er ook herinneringen mee die niet direct aan de oppervlakte liggen maar er wel zijn. Schrijven opent namelijk je geheugen.
  • Al schrijvend ververs je je herinneringen, zij worden als het ware opnieuw geschreven, overgeschreven, je blaast ze nieuw leven in. Je blaast jezelf nieuw leven in en de verbinding met die ander nieuw leven in.
  • Het schrijven helpt ook orde te brengen in de chaos in je hoofd na zulk ingrijpend verlies.
  • Het schrijven brengt de verbinding met jezelf weer tot stand, het opent je hart en schept ademruimte. Het geeft inzicht in waar je staat, wie je bent, wat je nodig hebt, in jouw rouw.
  • Al schrijvend breng je alles dichtbij. Je schrijft niet van je af, je schrijft alles naar je toe. Hoe mooi is dat! En er hoeft niets los gelaten te worden.  Alles mag al schrijvend vorm krijgen en vast gehouden worden. Het hoeven geen literaire hoogstandjes te zijn, je schrijft enkel voor jezelf, alles is goed. Ook zo fijn!
  • Schrijven verrijkt, is helend, is fijn om te doen, je wordt er blij van en brengt je dierbare nog dichterbij. En schrijven brengt ook jou dichter bij jouzelf. En juist in rouw wanneer we voelen onszelf kwijt te zijn, is dit heel erg fijn.

4 keer schrijven aan de atelier-tafel, ‘Ik schrijf je dichtbij’

4 keer een ochtend of avond eens in de twee weken, ochtenden: maandag t/m donderdag., avonden: maandag en woensdag, voor 130 euro p.p. natuurlijk inclusief koffie en thee. Bij deelname krijg je een mooi boekje om in te schrijven. Een pen, eentje waar je lekker mee schrijft, moet je zelf meenemen 🙂

Goed om te weten: Ik werk in kleine groepen max 6 deelnemers. Ik start weer in het nieuwe jaar 2023. Wil je met een eigen groepje, dat kan ook. Kom je liever alleen, ik werk ook 1 op 1. Laat het me weten.

Je kunt dit natuurlijk ook allemaal zelf doen, gewoon alleen thuis. Maar uit ervaring weet ik dat het moeilijk is te beginnen, je niet weet hoe precies te beginnen, wat je moet schrijven, hoe het te doen en dat het snel verwaterd. Dat zou zo jammer zijn. Kom dus gewoon mee doen. En kom vertellen, kom schrijven. Kom herinneringen bewaren en nieuwe herinneringen maken. Kom ontdekken dat er een kado zit in het schrijven, en dat is vaak zo mooi en ontroerend en dat is om blij van te worden. Ik help je graag op weg. En ja, eenmaal op weg, dan kun je daarna zelf verder.

Mee doen, neem contact met mij op.

Reacties zijn gesloten.