Home

Atelier Ester de Fijter.

Schrijven bij rouw wanneer je die ander zo mist, is schrijven vanuit het hart over liefde, over herinneringen. Het biedt troost en brengt de ander dichtbij. Je schrijft de ander dichtbij! Het is schrijven over wat belangrijk is in het leven, over wat er voor jou toe doet.

Wanneer een dierbare overlijdt, ben je vaak bang dat er een moment komt waarop je je niet alles meer kunt herinneren. Je zou foto’s van de beelden in je hoofd willen maken om alles vast te leggen, vast te houden. dat gaat helaas niet. Maar…. je kunt de beelden en de herinneringen wel aan jezelf beschrijven want herinneringen bewaren is belangrijk. Bovendien brengen herinneringen nieuwe herinneringen met zich mee, en maken ze nieuwe herinneringen door er over te schrijven en te vertellen!

Het allermooiste is dat je zo alles naar je toe schrijft, om in liefde te bewaren. Daarmee schrijf je jouw dierbare(n) dichterbij, nog dichterbij.

Waarom zou je meedoen?

Ik kan natuurlijk opsommen waarom je mee zou doen maar het is misschien duidelijker om het voorbeeld van mijzelf te geven.

Mijn oudste zoon is onverwacht overleden in de zomer van 2014. Een ongeluk. Mijn wereld stortte in. Tegen een vriendin zei ik ‘straks weet ik niet meer hoe hij uit zijn auto stapte, kon ik maar foto’s maken van de beelden in mijn hoofd’. Zij keek mij aan en zei ‘je kunt het toch aan jezelf beschrijven’. Een eyeopener. Nooit aan gedacht. Voor ik het wist zat ik op een schrijfcursus en ontdekte dat ik alles naar mij toe kon schrijven. Vele cursussen en schrijfkilometers en opleidingen verder, weet ik dat het werkt. Dat je herinneringen schrijvend kunt bewaren en verversen zonder dat je een schrijftalent hoeft te zijn. Hoe het werkt, kan ik je leren in de training ‘ik schrijf je dichtbij’.

Herinneringen bewaren is belangrijk!

Een van de rouwtaken (eigenlijk de laatste en misschien wel de meest uitdagende)  waar je voor staat, is het opnieuw leren genieten van de dingen in het leven en het bewaren van herinneringen. Maar hoe doe je dat? Persoonlijk heb ik niet zo veel met al die rouwtaken maar deze intrigeert en is uiteindelijk zeker belangrijk.

Weer kunnen en durven genieten van de kleine dingen in het leven gaat stapje voor stapje, bij de een sneller dan bij de ander en alles is goed. Ik ken het zelf als moeder van een overleden kind maar al te goed en zie hoe moeilijk het vaak is ook in mijn werk voor Humanitas rouw en verlies. In mijn atelier komen gesprekken hierover altijd voorbij.

Het bewaren van herinneringen is makkelijker. Daar zijn schrijvend fantastische tools voor die ik je ga leren.  Bovendien haal je met deze manier van schrijven nog meer herinneringen naar boven dan je nu kunt bedenken. Ook zo mooi is dat je al schrijvend de herinnering ververst en deze komt daarmee opnieuw vooraan in het laadje te liggen waar je er direct weer bij kan. Om ze dankbaar te koesteren en niet te vergeten. En daar word je, hoe moeilijk soms ook, toch ook blij van.  Hoe fijn is dat!!!

Ik weet dat het vaak moeilijk is een start te maken. Ik help je in deze training hoe je begint, waar je begint, en hoe je er mee verder te kunt.

Het is op een vrije manier schrijven, herinneringen verversen en bewaren. Met een mooi woord ook wel soul-writing genoemd. Hoe het heet of genoemd wordt,  is totaal onbelangrijk. Belangrijk is dat het werkt!

Herinneringen schrijven en verversen en weer (leren) genieten van de liefde en troost die hierin huist. Schrijven over wat belangrijk belangrijk is, over wat er toe doet, over wat je niet wilt vergeten. Over liefde, want daar gaat rouw uiteindelijk over, rouw is niet anders dan houden van. Je schrijft de ander als vanzelf dichtbij. Hoe mooi is dat!

Deze vorm van schrijven verrijkt, doet je verwonderen, helpt je herinneringen bewaren en bovenal het is fijn om te doen.

Je schrijft vanuit je hart en niet vanuit je hoofd. Dit is echt vanuit een andere bron en precies daar ligt de kracht. Doe je mee? Kom het ervaren.

Kom het ervaren, doe mee en laat je inspireren.

Klik hier voor meer informatie ‘ik schrijf je dichtbij’ of voor meteen contact met mij

Reacties zijn gesloten.