De Naam van je Kind

Werken met de letters van de naam van je kind als uitgangspunt

Zo is het ontstaan:

De chocoladeletters lagen in de winkel en hoe ik ook mijn best deed, de letter van de naam van mijn overleden zoon keek mij vanuit elke hoek van de winkel aan. Kopen die letter of juist niet.

Ik heb hem gekocht, dat eerste jaar dat hij niet langer fysiek hier was. Een J. Ik moest wel. Ik kon het niet laten. Hij lag vervolgens dagen op het aanrecht in de keuken. Niemand durfde de letter aan te raken, laat staan op te eten. En dat terwijl mijn overleden zoon juist bij leven elke chocoladeletter die hij vond, op at. Was de zijne op, dan begon hij rustig aan die van ons. Ik had om een lief ding gewild dat het nog kon, maar deze letter bleef stil liggen. En de leegte werd pijnlijk voelbaar en vloog mij aan. Uiteindelijk hebben we hem toch opgegeten. Met liefde. Hij bleef anders maar liggen. Maar ik had er wel over geschreven en een tekening van gemaakt. En nu als ik de letters zie, glimlach ik en denk ik met heel mijn hart aan mijn zoon. Ik schrijf zijn letter op het boodschappenbriefje en vraag hem in de winkel stilletjes ‘wat doen we, kopen we dit jaar de letter of niet’. De workshop werken met letters als uitgangspunt is hier uit ontstaan.

Ken je dit?

Je ziet de naam van je overleden kind voorbij komen in een televisieserie, film, boek of wat dan ook en je hart maakt een sprongetje of je adem stokt. Maar hoe dan ook er is altijd een reactie. Herkenbaar?

Als moeder van een overleden zoon ken ik dit maar al te goed. Mijn oudste zoon overleed onverwacht in de zomer van 2014, hij was 25.

De pijn van het overlijden van een kind gaat niet weg, het missen in het dagdagelijkse is altijd daar hoeveel vrede je er wel of niet mee zult hebben. Hoeveel gesprekken, therapie of wat dan ook, je inmiddels gevolgd hebt. Er is uiteindelijk geen pleister voor zo een diepe wond. Wel zal er langzaam een vliesje over de wond groeien, later een litteken. Een litteken dat altijd zichtbaar blijft.

Hoe zou het zijn als je niet meer in een kramp schiet als je de chocoladeletters in de winkel ziet liggen, als je niet meer zo schrikt als je de naam van je kind onverwacht voorbij ziet komen. Werken met de letters van de naam van je kind helpt daarbij.

Waarom zou je dit doen? Het antwoord is tweeledig:

  1. omdat het sowieso fijn is als het gesprek ook weer eens over jouw overleden kind mag gaan of over hoe het met jou gaat. In deze workshop kan dat in ieder geval. Want zeg eens eerlijk, hoe vaak vragen mensen je nog hoe het gaat. Jij en jouw kind centraal, hoe fijn is dat!
  2. Hoe is het voor je als anderen zijn of haar naam noemen? Stokt je adem, schrik je, word je er juist blij van, raak je ontdaan. Zou je willen dat het je niet zo zou overvallen. Zelf eens werken met de naam helpt.

doe mee met

‘de naam van je kind‘,

want juist die naam wil je toch altijd blijven noemen

Dit gaan we doen:

  • Het is 1 dagdeel werken in mijn atelier. (met een groepje natuurlijk wat langer)
  • Je werkt met de letters van de naam van je kind. op allerlei verschillende manieren.
  • Werken met letters is ook schrijven en vertellen.
  • Dus ook ruimte voor jouw verhaal aan mijn ateliertafel.

En overbodig misschien om te zeggen maar het hoeft geen masterpiece te worden, bezig zijn met de letters van de naam van je kind, zodat je niet meer zo in een kramp schiet als zijn naam onverwacht voorbij komt, is het allerbelangrijkste. Het is spelenderwijs alles dichterbij halen en onderdeel maken van jouw bestaan.

Jouw investering voor deze workshop is 69,50 euro pp inclusief materiaal, koffie, thee en iets lekkers.

Ik werk 1 op 1, of in hele kleine groep (van 3 of 4 deelnemers). Je kunt ook met een eigen groepje komen, met vrienden of vriendinnen, met je familie of met je andere kinderen. Dat kan allemaal. Je kunt een afspraak maken op een datum in overleg.

En weet dat je met deze workshop ook een speciale invulling kunt geven aan de geboortedag van je kind, samen met een aantal dierbaren om je heen, samen met een eigen groepje. Aan de geboortedag of zomaar een dag waarin jij je kind (0f misschien broer of zus) centraal wilt stellen.

Reacties zijn gesloten.